Pressinformation:
Borgen i Åhus

Helén Lilja, Bertil Helgesson, Johan Wallin, Jimmy Juhlin Alftberg

»En viktig bok ... utmärkt för historieintresserade i allmänhet.« BBC Historia

»En både lärorik och mustig framställning av borgens dramatiska historia ... Boken är ett lyckat resultat av det nya sättet att skriva intressant historia som är en kombination av lokalt och centralt historiskt synsätt.« Arvika Nyheter

»Detta är en tilltalande, intresseväckande och tillgänglig bok med många illustrationer.« Bibliotekstjänst

Genom hela 1900-talet sågs Åhus borg som ärkebiskoparnas palats. Ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott. År 2006 startades ett arkeologiskt projekt, som helt kom att förändra synen på borgen. En häpnadsväckande bild av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg växte fram, som lade grunden till en spännande och kontroversiell teori: att Åhus borg kan vara den första stenborgen på skandinavisk mark!

Denna vackert illustrerade bok är skriven av erfarna arkeologer och byggnadsantikvarier som medverkat vid utgrävningarna av borgen.

Borgen i Åhus handlar om Åhus borg – en borg som i dag befinner sig i ödelagt skick, men som en gång i tiden var en betydande maktfaktor i händerna på de danska ärkebiskoparna, en borg som under hela medeltiden befann sig på händelsernas stora arena men som nu nästan helt fallit i glömska.

I boken får läsaren följa arbetet med att avslöja borgens historia och utveckling, men också ta del av forskarnas nya tankar och teorier. Läsaren får även spännande inblickar i delar av Skånes händelserika historia, från Knut den stores till Christian IV:s tid. Läs historien som ni aldrig läst den förr!

TitelBorgen i Åhus
FörfattareHelén Lilja, Bertil Helgesson, Johan Wallin, Jimmy Juhlin Alftberg
Ämne, ,
ISBN9789187031434
Sidantal160
Utgiven2012
OmslagPetter Lönegård
Pris209 kr

Om författarna

Helén Lilja

Helén Lilja

Helén Lilja arbetar som arkeolog och pedagog på Regionmuseet i Kristianstad. Hon var grävledare vid borgen under utgrävningarna 2009–2010. Sedan 1992 har hon regelbundet genomfört arkeologiska uppdrag i Åhus och har därigenom skaffat sig en god inblick i samhällets historia och utveckling. Helén Lilja är dessutom ansvarig för verksamheten och utställningarna på Åhus museum.

Bertil Helgesson

Bertil Helgesson

Bertil Helgesson blev fil. dr i arkeologi 2002 med avhandlingen ”Järnålderns Skåne – samhälle, centra och regioner” och arbetar idag åt Sydsvensk Arkeologi AB. Han är specialiserad på skånsk järnålder och tidig medeltid, och har bl.a. varit knuten till Uppåkra-undersökningarna. Han arbetar också ofta med långa tidsperspektiv avseende bebyggelse, samhällsstruktur, regionalitet, landskapsnyttjande och centralitet.

Johan Wallin

Johan Wallin

Johan Wallin är arkeolog och doktorand vid Roskilde universitet/Danmarks borgcenter. Hans forskningsinriktning är adeln i Skåne och dess borgar under 1300-talet. Johan Wallin deltog vid utgrävningarna av borgen i Åhus 2009–2010.

Jimmy Juhlin Alftberg

Jimmy Juhlin Alftberg

Jimmy Juhlin Alftberg är sedan 2002 verksam som byggnadsantikvarie vid Regionmuseet i Kristianstad. Han är specialiserad på medeltida bebyggelse, traditionella hantverk och byggnadsarkeologi. Åren 2006–2010 ledde han det tvärvetenskapliga projektet Ärkebiskopsborgen i Åhus. Han har tidigare skrivit flera fristående artiklar kring projektet. Jimmy Juhlin Alftberg är en av medförfattarna till boken Borgen i Åhus (2012), som tilldelades Lengertz litteraturpris 2013.  Läs mer »

Borgen i Åhus

Första recensionsdatum: 20 juni 2012

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild