D-dagen, mjukband

Slaget om Normandie

Antony Beevor

»Antony Beevor är en samtida Tolstoy.« Dagens Nyheter

»Den klarast lysande stjärnan på andra världskrigsböckernas himmel är den brittiske författaren Antony Beevor.« Svenska Dagbladet

»Kort och gott ett mästerverk.« Arvika Nyheter

Antony Beevor är tillbaka med ett nytt storverk om andra världskriget efter succéerna Stalingrad och Berlin. I D-dagen. Slaget om Normandie ger han en helt ny bild av tidernas mest omfattande militäroperation med hjälp av ett gigantiskt forskningsmaterial. Det rör sig om tusentals sidor ur ett trettiotal arkiv från ett halvt dussin länder. En del av källmaterialet är helt nytt; dagböcker och redogörelser som familjer har donerat till olika arkiv.

I gryningen den 6 juni 1944 svepte en jättearmada av fartyg och fallskärmssoldater över Engelska kanalen och 175 000 man från de allierade länderna steg i land längs Normandies kust. Den största militära operationen genom tiderna hade börjat. Inte ens Stalin kunde låta bli att imponeras av det som kom att kallas D-dagen. »Under hela kriget har det aldrig tidigare genomförts ett sådant krigsföretag» skrev han till Churchill.

D-dagen har behandlats i åtskilliga böcker, filmer och TV-serier och är en av de mest kända operationerna från andra världskriget. Men inget som skrivits tidigare bygger på ett så omfattande forskningsarbete som i denna bok: utifrån tidigare förbisedda eller bortglömda källor visar han hur brittiska, kanadensiska och amerikanska styrkor blev indragna i stridigheter lika brutala som grymheterna på östfronten. Händelseförloppet beskrivs ur både tyskarnas och de allierades perspektiv, från landstigningen den 6 juni till befrielsen av Paris 1944. Med samma gripande och målande stil som i böckerna Stalingrad och Berlin. Slutstriden  skildras krigets brutala verklighet.

Antony Beevors D-dagen. Slaget om Normandie har hittills sålt i drygt 55 000 exemplar (i Sverige).

Om författaren

Antony Beevor

Antony Beevor

Antony Beevor, född 1946 och bosatt i London, är vår tids ledande militärhistoriska författare. 2018 är han aktuell med boken Arnhem. Tysklands sista seger.  Antony Beevor har ett förflutet som brittisk officer, men hoppade av armén för att skriva på heltid. Hans böcker om Stalingrad och Berlin – Slutstriden 1945, har översatts till 30 olika  Läs mer »

D-dagen, mjukband
TitelD-dagen, mjukband: Slaget om Normandie
FörfattareAntony Beevor
Ämne, ,
ISBN9789175455679
Sidantal650
Utgiven2017
ÖversättareKjell Waltman
Pris149 kr