De kidnappade Kinasvenskarna

Jojje Olsson

Utkommer 2018-01-30

Högaktuell reportagebok om de kidnappade Kinasvenskarna.

I Kina har tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats rejält de senaste åren, vilket även drabbar utlänningar som vistas i landet. Bland annat har två svenskar nyligen kidnappats av kinesiska säkerhetsministeriet och tvingats erkänna påhittade brott på statlig tv.

I arbetet med denna högaktuella bok har journalisten Jojje Olsson intervjuat Peter Dahlin, som 2016 utvisades från Kina efter tre veckor i ett underjordiskt fängelse och nu lever i Thailand. Han har även talat med dottern och flera vänner till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som oktober 2015 kidnappades av kinesiska agenter i sin bostad i Thailand. Gui är fortfarande försvunnen i Kina utan rättegång.

Journalisten Jojje Olsson är en av våra främsta experter på Kina. Olsson flyttade till Kina 2007, och har skrivit för över 100 svenska publikationer på plats i Asien. Han både läser och pratar kinesiska flytande. Bland Olssons tidigare böcker märks fackboken Det nya Kina – den repressiva stormakten (Historiska Media, 2016) och guideboken Mitt Peking (Karavan förlag, 2015).

I dag bor Olsson i Taiwan sedan han 2016 nekades visum till Kina, ett beslut som sannolikt var kopplat till hans rapportering om de två kidnappade svenskarna som denna bok handlar om. Boken visar också hur den kinesiska regimen genom ökat ekonomiskt inflytande har börjat sprida sin politiska modell utomlands, även till Sverige.

De kidnappade Kinasvenskarna är första boken i Historiska Medias nya bokserie Brännpunkt, som behandlar högaktuella och angelägna frågor på djupet.

Om författaren

Jojje Olsson

Jojje Olsson

Jojje Olsson har bott i Peking sedan 2007 och hösten 2016 är han aktuell med boken Det nya Kina. Den repressiva stormakten. Tidigare har han bland annat skrivit reseguiden Mitt Peking för vårt systerförlag Karavan. Han har också skrivit om Kina med omnejd för över 100 svenska tidningar och magasin. Efter sin journalistexamen vid University  Läs mer »

De kidnappade Kinasvenskarna
TitelDe kidnappade Kinasvenskarna
FörfattareJojje Olsson
Ämne,
ISBN9789175456072
Sidantal220
Utkommer30 januari 2018
Pris209 kr