Pressinformation:
Dödskampen

Kriget på östfronten 1941-1945

Niels Bo Poulsen

En fängslande och initierad militärhistorisk skildring.

Niels Bo Poulsen är en av Nordens ledande militärhistoriker. I sin bok Dödskampen ger han en detaljerad skildring av två totalitära stormakters krig mot varandra. Och hur detta skoningslösa krig skulle komma att bli avgörande för utgången av andra världskriget.

”Mamma dog den 13 maj 1942 klockan 7.30 på morgonen [...] alla är döda. Bara Tatjana finns kvar.” Det skrev tolvåriga Tatjana Savitjeva i sin dagbok efter att under det föregående halvåret fått se alla sina familjemedlemmar duka under för svält, köld och sjukdomar i det belägrade Leningrad. Hitlers anfall på Stalins Sovjetunionen avgjorde inte bara 27 miljoner sovjetmedborgares öde, utan kriget som än i dag i Ryssland kallas "det stora fosterländska kriget" skulle även avgöra hela Europas öde. Kriget på östfronten, Hitlers nederlag och Stalins seger, påverkar fortfarande samtidens Europa.

Innehållet i Dödskampen bygger på Niels Bo Poulsens egen forskning i ryska och tyska arkiv och berättar om allt från strategierna till vardagslivet vid fronten. Utöver en skarp blick på de militära krigshändelserna ger Niels Bo Poulsen också fascinerande inblickar i krigets sovjetiska samhälle och beskriver bland annat befolkningens liv under tysk ockupation, ryssarnas dagliga liv på sovjetiska hemfronten och regimens fortsatta förtryck av sin egen befolkning. Den intressanta växlingen i perspektiv – mellan taktik och strategi, de enskilda soldaterna och befälhavarna samt vardagslivet hos befolkningen – gör Dödskampen till uttömmande och slående läsning. Boken ger en unik bild av Stalins fullständiga mobilisering av det sovjetiska samhället, och den utmanar den ryska patriotiska bilden av "det stora fosterländska kriget".

Pressröster om boken:

»Ambitiöst om östfronten ... en föredömligt skriven och kunskapsförmedlande översikt som bjuder på ett antal nya insikter om den ödesmättade kraftmätningen i öst.« Militär Historia

»Militärhistorikern Niels Bo Poulsen beskriver här på ett mycket trovärdigt och nyanserat sätt flera av de bakomliggande faktorer som delvis förklarar de obeskrivliga förhållanden under vilka denna del av kriget bedrevs ... Speciellt intressant är det avslutande kapitlet som handlar om krigets stora, och fortsatta, inverkan på utvecklingen under efterkrigstiden och som ger ett fördjupat perspektiv på samtida rysk utrikespolitik.« Bibliotekstjänst

»Boken ger verkligen nya insikter och ger hjälp att förstå dagens Ryssland.« Hemmets vän

TitelDödskampen: Kriget på östfronten 1941-1945
FörfattareNiels Bo Poulsen
Ämne, ,
ISBN9789175455464
Sidantal480
Utgiven2018
Pris249 kr

Om författaren

Niels Bo Poulsen

Niels Bo Poulsen

Niels Bo Poulsen, chef vid danska försvarsakademien, är en av Nordens ledande militärhistoriker. Hans expertområde omfattar andra världskriget, stalinismens och nazismens historia. Niels Bo Poulsen har även skrivit böcker och artiklar om första världskriget, om Danmarks krig med Preussen och Österrike 1864 samt om den danska officerskårens historia. Innan han började arbeta för danska försvarsakademien var han  Läs mer »

Dödskampen Läs ett smakprov

Första recensionsdatum: 2 februari 2018

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild