Ebba Hochschild

Att leva efter döden

Caroline Ranby

»Gripande om hovdam … Caroline Ranbys språk är lättläst och smidigt och boken är fylld av foton att förlora sig i. Författaren har drivits av en stor upptäckarglädje och nyfikenhet som berikar boken … sammantaget är det en levande skildring som är både skrämmande och medryckande.« Populär Historia

Ebba Hochschilds liv var fyllt av dramatik. Hon föddes i Köpenhamn 1866 som yngsta dotter till Carl och Beata Gyllenstierna. Vid 21 års ålder gifte hon sig med Carl Hochschild och inom några år hade hon blivit mor till två barn.

Det lyckliga livet tog snart en helt annan riktning och Ebba fick kämpa mot sjukdom, kvinnoförtryck och elak ryktesspridning. Under djupt tragiska omständigheter förlorade hon dem som stod henne allra närmast. Ebba befann sig därmed vid ett vägskäl. Skulle hon orka gå vidare och skapa ett nytt liv?

Hennes förmåga att trots allt se livets glädjeämnen gav henne kraft att fortsätta, men hennes erfarenheter gjorde att hon värnade sin självständighet och valde att inte återvända till ett traditionellt liv som maka och mor.

Ebba umgicks i kretsarna kring hovet och 1908 utnämndes hon formellt till drottning Victorias statsfru. Som drottningens förtrogna fick hon följa med på resor till bland annat Rom och Capri och delta i glamorösa statsbesök och slottsbaler. Under vistelserna i Tyskland fick hon också känna av första världskrigets politiska spel och uppleva krigets fasor på nära håll.

Biografin över Ebba Hochschild är en gripande kvinnoskildring, ett människoöde präglat av både djupaste sorg och insikten om livets fantastiska möjligheter.

Om författaren

Caroline Ranby

Caroline Ranby

Caroline Ranby är författare och antikvarie. Hon har skrivit en rad artiklar och kulturhistoriska böcker, senast biografin Ebba Hochschild (2018). Caroline Ranby har under många år arbetat som kyrkoantikvarie i Skåne, och hon har tidigare bland annat skrivit boken Skånes kyrkor (2014). År 2017 tilldelades hon Nils Karlebys stipendium för sina insatser med motiveringen ”Hennes pedagogiska skrivstil och  Läs mer »

Ebba Hochschild Läs ett smakprov
TitelEbba Hochschild: Att leva efter döden
FörfattareCaroline Ranby
Ämne, , , ,
ISBN9789175456355
Sidantal530
Utgiven2018
IllustreradRikt illustrerad
Pris249 kr