Pressinformation:
Jugoslaviens undergång

Krigen. Freden. Framtiden.

Sanimir Resic

»Skakande läsning … Resics bok kan ses som en viktig påminnelse om ett stycke samtidshistoria som oroväckande snabbt fallit i glömska.« Aftonbladet

»Litteratur på svenska om balkanländernas moderna historia har fått ett mycket värdefullt tillskott med denna högintressanta, faktaspäckade och välskrivna bok ... Som kunskapskälla till Jugoslaviens undergång och sydvästra Balkans moderna historia är boken ovärderlig.« Bibliotekstjänst

Initierad skildring av krigen i Jugoslavien. Historikern Sanimir Resic berättar om Jugslaviens undergång, från Slovenien 1991 till Kosovo 1999.

Det var ett yrvaket och oförstående Europa som 1991 såg konflikterna blossa upp i Jugoslavien. Hur kunde detta ske? Koncentrationsläger, etnisk rensning och folkmord var illdåd som inte längre hörde hemma i ett välmående Europa.

Historikern Sanimir Resic berättar initierat om Jugoslaviens undergång, de brutala krigen och krigsförbrytelserna som ägde rum på 1990-talet, från Slovenien 1991 till Kosovo 1999. Resic skildrar även fredsprocessen och framtidsutsikterna för de nya stater som reste sig ur askan.

Jugoslaviens undergång tar kronologiskt vid där författarens tidigare bok En historia om Balkan: Jugoslaviens uppgång och fall (2006) slutar, men intar ett avsevärt snävare, mer fördjupande och analytiskt perspektiv på Jugoslaviens undergång och dess efterföljarstater. Boken är i tre delar. Den första och mest omfattande delen går igenom Jugoslaviens upplösning 19901991 och går därefter igenom krigen på 1990-talet med början i Slovenien 1991 och slutet i Kosovo 1999.

Den andra delen är en genomgång av de så kallade efterföljarstaterna. Ett särskilt fokus läggs på effekterna av krigen, historiebruk och kollektivt minne. Bokens tredje och avslutande del avhandlar ämnen som krigsförbrytelser, krigsförbrytartribunalen i Haag, religionens återkomst. Boken avslutas med en kort diskussion om de jugoslaviska efterföljarstaternas plats i Europa och EU kontrasterat mot samtida problem och kriser ur ett geopolitiskt perspektiv.

Fler pressröster om boken:

»Sanimir Resic hjälper oss att få syn på historiska linjer och sammanhang … en alldeles utmärkt introduktion.« Vetenskapsradion Historia

»Jag tyckte att det var en mycket bra bok om Jugoslaviens undergång. De motsvarade alla förväntningar jag hade och lite till. Rekommenderas till alla som är intresserad av krigen på Balkan och vad som hände sedan.« Feministbiblioteket

TitelJugoslaviens undergång: Krigen. Freden. Framtiden.
FörfattareSanimir Resic
Ämne, , , ,
ISBN9789175454078
Sidantal500
Utgiven2018
IllustreradIllustrerad med kartor
Pris259 kr

Om författaren

Sanimir Resic

Sanimir Resic

Sanimir Resic är historiker, docent och undervisar i Europastudier vid Lunds universitet. Han har innehaft en rad högskolepolitiska uppdrag, prefekt för Språk- och litteraturcentrum vid LU, rektor för Högskolan Kristianstad och senast prodekanus för fakulteten för Humaniora och Teologi vid LU. Resic föddes i Split i Kroatien 1964 och kom till Sverige som tvååring med  Läs mer »

Jugoslaviens undergång Läs ett smakprov

Första recensionsdatum: 28 april 2018

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild