Svenskar i krig: 1945-2015, e-bok

Lars Gyllenhaal, Lennart Westberg

» … något så ovanligt som en brännande aktuell bok om svensk militärhistoria … här finns några av modern tids mest kända och omdebatterade konflikter … de ibland laddade vittnesmålen balanseras av att övrig text är berömvärt saklig och neutral … Svenskar i krig är en intressant pusselbit i förståelsen av vad som exempelvis driver unga svenskar att ta värvning i terrororganisationer.« Militär Historia

Uppföljaren till storsäljaren Svenskar i krig 1914-1945!

Läs ett smakprov ur boken här!

Efter andra världskriget har svenskar stridit på långt fler platser än vad som är allmänt känt. De har kämpat som pansarsoldater och piloter för Israel, de har varit piloter i Afrika och de har stridit som elitsoldater i Vietnam. Och idag strider svenska medborgare i Syrien och Irak både för och mot IS.

Lars Gyllenhaals och Lennart Westbergs skildring Svenskar i krig ger oss en ny bild av svenskar i främmande krigstjänst efter andra världskriget. I boken varvas dramatiska historiska händelseförlopp med fascinerande inblickar i enskilda människoöden. Den innehåller också ett unikt och sensationellt bildmaterial.

Frivilliga från Sverige i krigen i Syrien och Ukraina har gjort ämnet för boken högaktuellt, och svenska medborgares deltagande i utländsk krigstjänst har väckt stor debatt. Svenskar i krig 1945-2015 utgör en fristående fortsättning på författarnas Svenskar i krig 1914-1945, som nominerades till Årets bok om svensk historia år 2004.

I Svenskar i krig 1914-1945 kan du bland annat läsa om: 
  • Ett fyrtiotal svenska medborgare ställde upp för Israel då landet angreps 1948, vilket innebär att de var fler än vad som tidigare antagits.
  • Det fanns ett stort intresse bland svenskar att delta i Koreakriget utöver vid det svenska fältsjukhuset, flera hundra hann anmäla sig för att strida på Koreahalvön.
  • Bara en handfull svenska medborgare stred i Vietnam, men desto fler anmälde sig efter USA:s nederlag – till Vietnams armé.
  • En av de absolut första i US Navy SEALs var en svensk medborgare, som senare stred i Vietnam.
  • Det var inte bara Carl Gustaf von Rosen och hans gerillapiloter som från Sverige ställde upp för Biafra.
  • Den förste svenske jihadisten växte upp på Östermalm.
  • Antalet svenska medborgare som ansluter sig till kurdiska förband mot IS verkar öka.

Fler röster om boken: 

»Angelägen historieskrivning … Gyllenhaal och Westberg är utmärkta forskare.« Norrbottens-Kuriren

»Svenskar i krig 1945-2015 är lika välskriven som föregångaren och enligt min mening ännu mer intressant. En del har naturligtvis att göra med att de behandlar flera konflikter som fortfarande är synnerligen aktuella och att inte mindre än fyra kapitel i boken tar upp konflikter som sträcker sig in i början av detta år … en viktig och bra skriven historiebok.« Bloggen Fokus Öst

Om författarna

Lars Gyllenhaal

Lars Gyllenhaal

Lars Gyllenhaal började intressera sig för svenskars krigsdeltagande under tonåren, när han blev medveten om att han hade släktingar som stidit i bland annat amerikansk, brittisk och tysk tjänst. Tillsammans med James F Gebhardt har han skrivit Slaget om Nordkalotten, och med Lennart Westberg som medförfattare har han skrivit den storsäljande boken Svenskar i krig  Läs mer »

Lennart Westberg

Lennart Westberg

Lennart Westberg är kriminalpolis. Tillsammans med Lars Gyllenhaal har han skrivit den storsäljande boken Svenskar i krig (2004) samt uppföljaren Svenskar i krig 1945-2015 (2015). Han har tidigare publicerat flera artiklar om nazistiska massförbrytelser och skrivit en uppmärksammad studie om svenskarna i Waffen-SS.

Svenskar i krig: 1945-2015, e-bok
TitelSvenskar i krig: 1945-2015, e-bok
FörfattareLars Gyllenhaal, Lennart Westberg
Boktyp
ISBN9789175450841
Sidantal350
Utgiven2015