TIME/LIGHT/LOVE

Swedish Photographic Portraits 1840–2017

Vinnare av Svensk Bokkonst 2017.

Vacker och rikt illustrerad bok om svenskt porträttfotografi år 1840–2017. Ett måste för fotointresserade!

I samma ögonblick ett fotografi blir till så är det ett vykort sänt oss från det förflutna; ett utsnitt ur tiden, ett stycke passerat liv att ta med på vår resa som obönhörligt leder framåt. Denna insikt är utgångspunkten för en utställning på Landskrona museum kallad Time/Light/Love – Swedish Photographic Portraits 1840–2017. I en ny och rikt illustrerad bok, baserad på utställningen, får vi ta del av fascinerande porträttfotografi. 

Landskronas långsiktiga engagemang i fotografi har fallit väl ut. Time/Light/Love är den andra av tre utställningar där merparten av verken hämtats från samlingar och arkiv och som sätts upp på stadens museum i väntan på invigningen av ett fotohistoriskt museum. Fotografierna har valts ut med stor noggrannhet och hög ambition, för att finna de bilder som passar in på visionen om en utställning som avslöjar och kommenterar förtrolighet. Det är fotografier som säger något om relationen mellan den framför och den bakom kameran och som talar till människor nu, då och förmodligen också i framtiden.

Nu ger Landskrona Foto ut ett praktverk om porträtt-fotografi, baserad på utställningen Time/Light/Love. De kunniga och livfulla texterna i boken är skrivna av Jenny Maria Nilsson och den stilsäkra formgivningen står Janne Jönsson för. Time/Light/Love – Swedish Photographic Portraits 1840–2017 är ett måste för alla med intresse för fotografi, och mer specifikt porträttfotografi.

Boken Time/Light/Love och utställningen på Landskrona museum är en del i Landskrona Fotos ambitiösa satsning på att bli Sveriges nya centrum för svensk fotografihistoria. År 2016 väckte de uppmärksamhet med boken och utställningen AgNO3.

Boken blev vinnare tävlingen Svensk Bokkonst 2017 med följande motivering: 

»Fängslande porträttsamling som i ett vänligt format lyfter fram en svensk bildskatt. God formgivning, utmärkt repro och tryck. Det bestrukna, lite tonade papperet ger ett extra djup åt bildernas gråskalor. Porträttfotografits historia tecknas med hjälp av ett relevant och varsamt hanterat urval som kommunicerar identitetssökande genom tiderna.«

Om författaren

TIME/LIGHT/LOVE
TitelTIME/LIGHT/LOVE: Swedish Photographic Portraits 1840–2017
Författare
Ämne, , , , ,
ISBN978-91-983034-9-0
Sidantal232
Utgiven2017
IllustreradRikt illustrerad i färg och svartvitt
OmslagJanne Jönsson
Pris390 kr