JanGarnert

Jan Garnert

Jan Garnert är etnolog och kulturhistoriker. Hösten 2016 är han aktuell med boken Ut ur mörkret. Ljusets och belysningens kulturhistoria. Jan Garnert är 2017 års mottagare av Stora Förtjänstpriset, motiveringen löd »Jan Garnert sätter belysning i större sammanhang genom att beskriva dess plats i historien och visar vilken betydelse ljus och belysning har, och har haft, för människan och samhället … detta bl a genom boken Ut ur mörkret

Jan Garnert har under lång tid skrivit om ljusets, belysningens och mörkrets kulturhistoria, medverkat i radio och TV, föreläst och varit lärare för ljusdesigner och andra designutbildningar i mer än tjugo år. Han har tidigare publicerat bland annat böckerna Hallå! om telefonens kulturhistoria, Anden i lampan, Stockholmsnatt och I dialog med historien.

Tillsammans med filmaren Göran Gunér har Jan Garnert producerat två dokumentärfilmer om belysningshistoria och ljuskvalitet. Den senaste, ”Alltid ljust” från 2012, har visats av SVT flera gånger.

Jan Garnert är Kulturhistorisk belysningsexpert på ÅF Lighting och affilierad professor i belysningens kulturhistoria vid Konstfack.

Fotograf: Tobias Olsson

  • JanGarnert

Böcker

UtUrMorkret

Ut ur mörkret

Ljusets och belysningens kulturhistoria

Jan Garnert

Vacker och bildrik bok om ljusets och belysningens historia »Ett mästerverk.« Göran Tjäder, redaktör tidningen Hemljus »En av årets bästa böcker  Läs mer »