Jan Garnert är årets mottagare av Stora förtjänstpriset

Ut ur mörkret är berättelsen om vägen från historiens mörker till vår egen lysande tid. Hur vi genom tiderna tänt talgljus och fotogenlampor för att sedan på 1910-talet revolutioneras av det elektriska ljuset.

Författaren Jan Garnert är etnolog och kulturhistoriker. Han är också Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria. I den vackra och bildrika boken Ut ur mörkret berättar han om vad ljuset och mörkret betytt för vårt sätt att leva, tänka och vara. Jan Garnert är 2017 års mottagare av Stora Förtjänstpriset, motiveringen löd »Jan Garnert sätter belysning i större sammanhang genom att beskriva dess plats i historien och visar vilken betydelse ljus och belysning har, och har haft, för människan och samhället … detta bl a genom boken Ut ur mörkret.«

Pressröster om boken: 

»Ett mästerverk.« Göran Tjäder, redaktör tidningen Hemljus

»En av årets bästa böcker … en lärd och vacker bok.« Dick Harrison, Svenska Dagbladet

»En upplysande historielektion.« Aftonbladet

»Folkbildning när den är som bäst.« M Magasin 

Köp Ut ur mörkret här för endast 269:-

UtUrMorkretJanGarnert

UtUrMörket_Ljuskultur UtUrMörket_Ljuskultur2 UtUrMörkret_Ljuskultur3